سرویس خبری ایران من: در پی تنشهای اخیر میان ایران و کشورهای اروپایی درباره توافق هستهای، واکنشهای متفاوتی از سوی مقامات مختلف منتشر شده است. این گزارش به بررسی موضع روسیه و ایران در قبال تهدیدات اروپایی برای فعالسازی مکانیسم ماشه میپردازد.
واکنش روسیه به موضع ایران
به گزارش ایران من، میخائیل اولیانوف در حساب کاربری خود در رسانه اجتماعی ایکس در واکنش به پیام سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نوشت: حقیقتا، سه کشور اروپایی هیچ حق قانونی یا اخلاقی برای راهاندازی سازوکار موسوم به «اسنپبک یا مکانیسم ماشه» برای اعمال مجدد تحریمهای قبلی ضد ایرانی را ندارند.
نامه وزیر خارجه ایران به مقامات بینالمللی
به گزارش ایران من، سید عباس عراقچی در نامه ای به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، رئیس شورای امنیت، کایا کالاس نماینده عالی اتحادیه اروپا و اعضای شورای امنیت سازمان ملل توضیح داده است که چرا سه کشور اروپایی از هیچگونه مشروعیت حقوقی، سیاسی و اخلاقی برای فعالسازی سازوکارهای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت (مصوب ۲۰۱۵) برخوردار نیستند.
پیشینه توافق هستهای و خروج آمریکا
انگلیس، فرانسه و آلمان بخشی از توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران، موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هستند که منجر به محدودیت برنامه هستهای تهران در ازای لغو تحریمها علیه ایران شد اما دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در دوره اول ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۱۸ بهطور یکجانبه ایالات متحده را از آن خارج کرد.تروئیکای اروپا طبق این توافق میتوانند با استفاده از بندی در آن که تحت عنوان مکانیسم ماشه شناخته میشود، تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را بازگردانند.
فقدان مشروعیت مکانیسم ماشه
کشورهای اروپایی که طی یک دهه گذشته در اجرای تعهدات برجامی خود ناکام ماندهاند، در حالی ایران را به فعالسازی مکانیسم ماشه تهدید میکنند که این سازوکار پس از حملات غیرقانونی آمریکا و رژیم اسرائیل علیه تاسیسات هستهای ایران، مشروعیت، توجیه حقوقی و اثرگذاری سیاسی خود را بهکلی از دست داده و تلاش برای فعالکردن آن صرفاً اقدامی تنبیهی و مغایر با روح و هدف توافق هستهای بهشمار میرود.