سرویس خبری ایران من: دریای سرخ به یکی از پرتنشترین مناطق جهان تبدیل شده است. حملات یمنیها به کشتیهای تجاری امنیت مسیرهای دریایی را تهدید میکند. چین بهعنوان عضو دائم شورای امنیت موضع روشن خود را اعلام کرد. نماینده چین راهحل مسالمتآمیز بحران را اولویت قرار داد.
موضع چین درباره تنشهای دریای سرخ
به گزارش ایران من، گنگ شوآنگ به افزایش دوباره تنشها در دریای سرخ اشاره کرد. وی درباره آغاز دور جدیدی از درگیریها میان اسرائیل و یمن هشدار داد. نماینده چین نسبت به شرایط حاکم در این منطقه نگرانی شدید خود را اعلام کرد.
نماینده چین اضافه کرد: «ما از یمنیها میخواهیم که مطابق با حقوق بینالملل، به آزادی کشتیرانی در دریای سرخ احترام بگذارند.» وی خواستار توقف حملات به کشتیهای تجاری شد. چین تضمین امنیت مسیرهای دریایی را ضروری دانست.
پیشینه حملات یمنیها به کشتیهای تجاری
یمنیها پس از حمله اسرائیل به نوار غزه اقدام به حملات کردند. آنها با هدف اعلام همبستگی با فلسطینیها این اقدام را آغاز کردند. یمنیها رژیم تلآویو را تحت فشار قرار دادند. حملاتی علیه کشتیهای تجاری مرتبط با اسرائیل و متحدانش در دریای سرخ آغاز کردند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد در دیماه ۱۴۰۲ (ژانویه ۲۰۲۴) قطعنامه ۲۷۲۲ را تصویب کرد. این قطعنامه حملات یمنیها را محکوم کرد. شورای امنیت توقف فوری آنها را خواستار شد.
واکنش کشورها به قطعنامه ۲۷۲۲
قطعنامه به کشورهای عضو اجازه داد که برای دفاع از کشتیهای خود مطابق با حقوق بینالملل اقدام کنند. آمریکا و انگلیس با استناد به این قطعنامه حملاتی را به مواضع انصارالله در یمن انجام دادند.
کشورهای مخالف مداخله نظامی به این اقدامات واکنش نشان دادند. چین، روسیه و الجزایر نسبت به تفسیر سیاسی از مفاد قطعنامه ۲۷۲۲ هشدار دادند. آنها این اقدام را عاملی برای تشدید بحران در دریای سرخ دانستند. این کشورها معتقدند که روند صلح در یمن تضعیف شده است.
گنگ با اشاره به قطعنامه قبلی شماره ۲۷۲۲ گفت: «برخی کشورها با تکیه بر تفسیر سیاسی از مفاد این قطعنامه، اقدام به حمله نظامی علیه یمن کردند.» وی اضافه کرد که این اقدام نهتنها روند صلح را تضعیف کرد، بلکه موجب گسترش بیثباتی در دریای سرخ شد. آثار منفی آن تاکنون ادامه دارد.
راهحل پیشنهادی چین
معاون نماینده چین در سازمان ملل متحد خویشتنداری همه طرفها را خواستار شد. وی تصریح کرد: «تنشهای جاری در دریای سرخ بازتابی مستقیم از پیامدهای بحران غزه است.» چین معتقد است که بدون کاهش تنشها در منطقه، نمیتوان به حلوفصل پایدار بحران یمن و دریای سرخ امیدوار بود.
نماینده چین در این نشست، جامعه جهانی را به اقدام فوری فراخواند. وی خواستار تحقق آتشبس پایدار در غزه شد. بازگرداندن کامل دسترسی انسانی را ضروری دانست.
شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه ۲۷۸۷ را تصویب کرد. این قطعنامه دوره گزارشدهی درباره وضعیت حملات دریای سرخ را تا ۲۵ دی ۱۴۰۴ (۱۵ ژانویه ۲۰۲۶) تمدید کرد.