سرویس خبری ایران من: کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه، در گفتوگو با برنامه ویژه خبری صدا و سیما، تحلیل جامعی از تحولات اخیر ارائه داد. وی درباره نامه ترامپ به رهبری، استراتژی ایران در جنگ دوازده روزه و آینده مذاکرات سخن گفت. این گفتوگو روشنگر مواضع رسمی ایران در قبال تحولات منطقهای و بینالمللی است.
دیپلماسی و تهدید نظامی در نامه ترامپ
به گزارش ایران من، کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزرات امور خارجه، شامگاه یکشنبه (۲۲ تیرماه) در برنامه گفتوگوی ویژه خبری در صدا و سیما مهمترین مواضع وزارت امور خارجه درباره جنگ دوازده روزه بیان کرد. وی مذاکرات احتمالی و فعالسازی مکانیسم ماشه را نیز مورد بررسی قرار داد.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به نامه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفت: رئیس جمهور آمریکا نامهای به مقام معظم رهبری ارسال کرد. مسئولین ذیربط اعلام کردند که در آن نامه دو موضوع برجسته بود. یکی راهکارهای دیپلماتیک برای حل مسئله هستهای و رفع تحریمها و دیگری اقدامات نظامی. عقل اقتضا میکرد که ساختار سیاسی، دیپلماتیک و نظامی ما نیز آمادهسازیهای لازم را انجام دهد. او رئیس جمهور آمریکاست و باید این مواضع جدی گرفته میشد. همه دیدگاههای مختلفی درباره مواضع و رفتارهای آقای ترامپ وجود دارد.
غریبآبادی افزود: دو جبهه برنامهریزیهای لازم صورت گرفت. بخش نظامی و دفاعی پیش از این نامه نیز آماده مقابله بود. اینگونه نبود که با وصول نامه رئیس جمهور آمریکا آماده شود. پس از این نامه آمادگی خود را افزایش داد. وزارت امور خارجه نیز در چارچوب راهبرد جمهوری اسلامی ایران برای بخش گفتوگو دیپلماسی آماده شد. دستگاههای بالادستی این راهبرد را تعیین میکنند.
رد ادعای فریب خوردن مذاکرهکنندگان
وی درباره اینکه آیا پیشبینی شده بود که در حین مذاکرات اقدام نظامی صورت گیرد، گفت: رئیس جمهور آمریکا در آن نامه بحث ۶۰ روز را مطرح کرده بود.
غریبآبادی درباره ادعای فریب خوردن مذاکرهکنندگان ایرانی توضیح داد: آنها طرح فریب را آماده کرده باشند. اما نیروها و عوامل جمهوری اسلامی ایران که سر میز مذاکره هستند، فریب نخوردهاند. این طبیعتاً یک گفته نادرستی است. ما در جلسات مختلف آمادهسازی همواره شرکت میکنیم. قبل از اینکه در یک دور از گفتگو حضور پیدا کنیم، همهی جهات ذیربط را با هم هماهنگ میکنیم. حتی پیش از ارسال پیغام یا پاسخ به مکاتبهای، این هماهنگی صورت میگیرد. اینجا دیگر صحبت از فریب حرف منطقی و عاقلانه و درستی نیست.
آمادگی کامل ایران برای هر سناریو
غریبآبادی تاکید کرد که برای هر وضعیتی، جمهوری اسلامی ایران و دستگاههای ذیربط آماده بودند. این آمادگی هم در بخش سیاسی و دیپلماتیک و هم در بخش نظامی و دفاعی شامل نیروهای مسلح وجود داشت. وی گفت: نکته کلیدی این است که شما با بیاعتمادی به طرف مقابل گفتوگو میکنید. از او انتظار یک تهدید را هم دارید. این تهدید عملی شود. رئیسجمهور یک کشور در نامهاش به این تصریح کرده. جمهوری اسلامی ایران به همان نامه پاسخ داد. به همان میزان و متقابلاً به آن تهدیدات پاسخ جدی داده شد. به پیشنهاد گفتوگو و دیپلماسی نیز پاسخ داده شد. باید کاملاً آماده بود.
وی ادامه داد: این آمادگی اقتضا میکند که تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک، همگام و مکمل با تلاشهای دفاعی و نظامی شما پیش برود. این بسیار کلیدی است. دو سناریو پیش روی شما قرار دارد. یا مذاکرات را رها میکنید و به طرف مقابل کمک میکنید که هرچه سریعتر آن تهدید خود را عملیاتی کند. شما هم پاسخ قاطعی خواهید داد. یا اینکه با گفتوگو راهکارهایی فراروی خود را بررسی میکنید. فرصت بیشتری را فراهم میکنید تا آمادهسازیهای دفاعی و نظامی شما گسترش یابد.
معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: این دو بخش سیاسی و دیپلماتیک و بخش نظامی و دفاعی، در شرایط تهدید باید دوشادوش یکدیگر کار کنند. سیاستها و اقداماتشان باید هماهنگ باشد. ما در جریان گفتوگوها با آمریکا و در طول دوازده روز جنگ و دفاع مقدس، این هماهنگی در حد اعلا داشتیم. وزارت خارجه و دولت کار خود را انجام ندادند و نیروهای مسلح کار خودشان را انجام ندادند. تمامی اقدامات هماهنگ بود.
اهداف گستردهتر اسرائیل
معاون حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه تاکید کرد که اسرائیل در آن حمله مسلحانه و تجاوز، هدفش فقط تأسیسات هستهای و برنامه هستهای نبود. وی توضیح داد: این رژیم به دنبال اهداف وسیعتر راهبردی بود. بحث تغییر نظام و فروپاشی سیستم و ساختار از جمله این اهداف بود.
اگر اینگونه به موضوع نگاه کنیم، مهمترین هدف راهبردی اسرائیل همین بود. در اینکه بخواهید برآوردی از پیروزی یا شکست دو طرف جنگ داشته باشید، نباید فقط به آمار و ارقام نگاه کنید. نباید بررسی کنید که چه کسی چند ساختمان را زده. چه تعداد تلفات داده. چقدر کشته و مجروح داشته و چه میزان خرابی به بار آمده است. باید دید که آیا طرفها به اهداف راهبردی خود رسیدهاند یا نه. این نکته بسیار کلیدی است.
غریب آبادی بیان کرد که اسرائیل خساراتی به جمهوری اسلامی ایران وارد کرد. برخی از تأسیسات، حتی تأسیسات غیرنظامی آسیب دیدند. مردم بیگناه، زنان و کودکان شهید شدند. ساختمانهای مسکونی، بیمارستانها، مهدکودکها و برخی وسایل نقلیه مورد هدف قرار گرفتند. حتی وسایل نقلیه امدادی مورد اصابت قرار گرفتند. اما ما نیز خسارت سنگینی به اسرائیل وارد کردیم. اسرائیل حملات خود را انجام میداد. تصاویر پروژههایی که مورد اصابت قرار میگرفتند از تلویزیون خود ما هم پخش میشد. اسرائیل چه سیاستی در پیش گرفت. هیچ وجه اجازه نمیداد که تصویری از اهدافی که مورد اصابت موشکهای ایرانی قرار میگرفت منتشر شود. از همان دادههای مختصری که از رسانههای خودشان، رسانههای غربی و شبکههای اجتماعی بیرون آمد، دیدیم که چه میزان خسارت گستردهای به اسرائیل وارد شده بود. آنها اصلاً به آن اعتراف نکردند. شما همان میزان منتشرشده را حداقل در ۱۰ ضرب کنید. ما این پاسخ را دادیم.
وی بیان کرد: چه کسی باور میکند که اسرائیل که در جنگ ششروزه با اعراب، آنهمه کشورهای عربی را شکست داده بود، در یک جنگ ۱۲ روزه با ما درگیر شده و پیروز نشود. ما هنوز از بسیاری از تجهیزات نظامی پیشرفته خود استفاده نکرده بودیم. میزان موشکهایی که در این جنگ به کار گرفتیم، حداقلی بود.
مواضع اصولی ایران در مذاکرات پابرجا است
معاون حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه تاکید کرد که مواضع اصولی ما در مذاکرات احتمالی هیچ تغییری نسبت به قبل از این دفاع ۱۲روزه نکرده است. وی گفت: ما یکسری مواضع اصولی در مورد مذاکرات داریم که همچنان پابرجاست. حقوق ایران باید تأمین شود. این یک اصل قطعی است. هر گفتوگویی در هر زمانی بخواهد شکل بگیرد، حقوق ایران باید تأمین شود. این حقوق مشخصاند. در حوزه هستهای و در حوزه تحریمها این حقوق تعریف شدهاند.
غریبآبادی تصریح کرد: ایران هیچگاه زیادهخواهیها را نخواهد پذیرفت. زیادهخواهیها مشخص است. همه چیز باید در چارچوب راهبرد تعیینشده کشور باشد. شما به طرف مقابل اعتماد ندارید و بر مبنای بیاعتمادی مذاکره میکنید. یکی از اصول اساسی ماست. ما هیچوقت با خوشخیالی و اعتماد به طرف مقابل وارد مذاکره نشدهایم. همواره باید بیاعتماد بود نسبت به طرف مقابل. همیشه باید برای هر شرایطی آماده بود. اگر شما سر میز مذاکره مینشینید، به این مفهوم نیست که خیال نیروهای مسلح شما راحت باشد که اتفاقی نخواهد افتاد. آنها هم باید آماده باشند.
وی درباره شرایط ایران پس از جنگ ۱۲ روزه در مذاکرات گفت: ما در پیگیری حقوق خود مصممتر هستیم. اگر قرار است گفتوگویی شکل بگیرد، همان اصولی که گفتم باید محقق شود. ما احساس ضعف نمیکنیم. شاخص پیروزی این است که ما بعد از جنگ ۱۲ روزه شاهد انسجام و وحدت ملی هستیم. راهبردی که اسرائیل و آمریکا دنبال میکردند، این بود که مردم را از نظام دور کنند. نتیجه برعکس شد. ما هیچگاه به این میزان شاهد انسجام و وحدت ملی نبودهایم. این، پیروزی بزرگی است.
غریبآبادی افزود: جایگاه جمهوری اسلامی ایران نه تنها در افکار عمومی، بهویژه در کشورهای مسلمان، بلکه حتی در نگاه خودِ حاکمان کشورهای اسلامی نیز بهتر از گذشته شده است. این نتیجه تماسها و رایزنیهای دیپلماتیک ماست. باورشان نمیشد کشوری پیدا شود که بتواند این رژیم را سر جای خود بنشاند. این رژیم دستهای خود را بالا برد. به سراغ آمریکا رفت و از طریق آن تقاضای آتشبس از ایران کرد. این رژیم درخواست آتشبس را از طریق آمریکا به ایران فرستاد. ما هیچگاه درخواست آتشبس نکردیم. آماده ادامه دفاع بودیم.
وی بیان کرد: برخی کشورها بر اساس ادعاهای آمریکا و اسرائیل، ایران را تهدیدی برای منطقه میدانستند. امروز از تهدید اسرائیل سخن میگویند. این حاصل جنگ و پیروزی است. این دستاوردی است که امروز اسرائیل بهعنوان تهدید اصلی منطقه شناخته میشود.
دیپلمات کشورمان اشاره کرد که در طول همین جنگ، اقدامات زیادی صورت گرفت. ما در وزارت خارجه، اولویتی برای ایجاد اجماع بینالمللی در محکومیت متجاوز و تجاوز تعریف کردیم. وی گفت: فرماندهان و سربازان ما در خط دفاع جانفشانی میکنند. وظیفه ما در وزارت خارجه تلاش در مسیر محکومکردن متجاوز است. باید مانع عوامفریبیهایی شویم که ایران را حتی پس از تجاوز، تهدید جلوه میدهند. همچنان ادعا میکنند که ایران بهدنبال سلاح هستهای است.