سرویس خبری ایران من: سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در جریان کنفرانس مطبوعاتی پس از حضور در نشست وزیران خارجه آسهآن در کوالالامپور، مواضع مهم مسکو را درباره مسائل حساس منطقهای و بینالمللی تشریح کرد. وی در این نشست که همزمان با تنشهای اخیر خاورمیانه و ادامه بحران اوکراین برگزار شد، ضمن تأکید بر ضرورت حل سیاسی مناقشات، نسبت به روندهای نگرانکننده نظامیسازی در اروپا و تشدید تحریکات علیه متحدان روسیه هشدار داد. این سخنان در شرایطی مطرح شده که روابط روسیه و غرب در پایینترین سطح خود قرار دارد و مذاکرات دیپلماتیک برای حل بحرانهای منطقهای اهمیت بیشتری یافته است.
موضع روسیه درباره برنامه هستهای ایران
به گزارش ایران من، سرگئی لاوروف جمعه در کنفرانس مطبوعاتی پس از شرکت در رویدادهای نشست وزیران امور خارجه آسهآن در کوالالامپور اظهار کرد: روسیه خواستار اصلاح اوضاع شده است. این درخواست علیرغم آسیبها و خساراتی که پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) متحمل شده و آسیبهای وارده به تضمینهایی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد تأسیسات تحت کنترل خود ارائه میدهد، مطرح شده است.
وی ادامه داد: روسیه انتظار دارد که کشورها موضوع برنامه هستهای ایران را به یک کانال سیاسی منتقل کنند. همه مشکلات باید منحصراً از طریق مذاکرات حل شوند.
وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد: کشورها نباید چنین اقدامات تحقیرآمیزی نسبت به اسناد اساسی تکرار کنند. این اسناد برای تضمین دسترسی به استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای بدون هیچ تلاش یا وسوسهای برای داشتن سلاحهای هستهای طراحی شدهاند. این فناوریها برای تولید سلاحهای هستهای ساخته شدهاند.
خبرگزاری تاس در ادامه نوشت: اسرائیل ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ عملیات نظامی علیه ایران را آغاز کرد. جمهوری اسلامی کمتر از یک روز بعد حمله تلافیجویانهای انجام داد. ایالات متحده ۹ روز پس از تشدید تنشها وارد این درگیری شد. آمریکا به تأسیسات هستهای ایران در اصفهان، نطنز و فردو حمله کرد. ایران نیز در پاسخ به بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در خاورمیانه حمله کرد. ایران پایگاه هوایی العدید در قطر را هدف قرار داد. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، پس از آن اعلام کرد که اسرائیل و ایران برای برقراری آتشبس توافق کردهاند. این آتشبس از سوم تیر ۱۴۰۴ اجرا شد.
مذاکرات لاوروف و روبیو
لاوروف همچنین در مورد دیدار روز پنجشنبه خود با مارکو روبیو وزیر امور خارجه ایالات متحده در کوالالامپور گفت: طرفین در این دیدار درباره چشماندازهای آینده پیمان کاهش تسلیحات استراتژیک صحبتی نکردند.
وی ادامه داد: ما درباره اوکراین گفتوگو کردیم. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه موضعی را از جمله بار دیگر ۱۲ تیرماه در گفت و گوی تلفنی با دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا بیان کرد. ما این موضع را تأیید کردیم.
لاوروف درباره سخنان روبیو در مورد طرح جدید برای اوکراین نیز گفت: «میخواهم با سخنان دونالد ترامپ پاسخ دهم: این را به شما میگویم و انتظار شگفتیهای بزرگی را داشته باشید.»
لاوروف گفت: من در مورد شگفتیهای بزرگ چیزی نمیدانم، اما میدانید، مواردی وجود دارد که در مورد آنها اظهار نظر نمیشود.
مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا پنجشنبه پس از مذاکرات با همتای روس خود گفته بود: در این دیدار، ما پیشنهادهایی را در مورد اوکراین شنیدیم که قبلاً مطرح نشده بودند. روبیو افزود: آمریکا علیرغم عدم پیشرفت در مذاکرات صلح، به تماس با همه طرفها در مورد حل و فصل بحران اوکراین ادامه میدهد.
وزیر امور خارجه روسیه همچنین گفت که طرفین در دیدار با همتای آمریکایی اش در مورد فیلم انتشار یافته از ترامپ در شبکه سیانان در مورد تهدید به بمباران مسکو و پکن بحثی نکردند. اما ما درباره مسائل جدی بحث کردیم.
وی ادامه داد: در این دیدار من به روبیو گزیدهای از اظهارات سیاستمداران اوکراینی ارائه دادم. آنها در مورد قصد خود برای نابودی روسها در این کشور صحبت کردهاند.
هشدار درباره نظامیسازی اروپا
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت: مسکو مسیر نظامیسازی اروپا را در تمام زمینههای برنامهریزی در نظر خواهد گرفت. اگر اروپا دوباره در این مسیر حرکت کند، جای تاسف دارد.
وی ادامه داد: رهبران فعلی اروپا درسهای تاریخ را فراموش کردهاند. آنها تلاش میکنند بار دیگر کشورهای خود را برای جنگ علیه روسیه تحریک کنند.
لاوروف افزود: آخرین اظهارات و اقدامات برلین، پاریس و لندن نشان میدهد که طیف کنونی سیاستمدارانی که در این کشورها و تعدادی دیگر از کشورها به قدرت رسیدهاند، درسهای تاریخ را فراموش کردهاند. آنها نتیجهگیریهایی را که تمام بشریت از این درسهای تاریخ گرفته است، فراموش کردهاند. آنها روی هم رفته تلاش میکنند بار دیگر اروپا را برای جنگ علیه روسیه تحریک کنند.
وی گفت: مرتس صدراعظم آلمان با اشاره به ناکارآمدی روشهای دیپلماتیک برای حل و فصل مناقشه اوکراین تصمیم به نظامیسازی آلمان گرفته است. این کاملاً بیمعنی است.
وی تصریح کرد: نکته مشترکی بین لفاظیهای مرتس و صاحبان اردوگاههای کار اجباری وجود دارد. آقای مرتس بیش از یک بار مطالب مضحکی گفته است. از جمله اینکه هدف اصلی او این است که بار دیگر آلمان را به قدرت نظامی پیشرو در اروپا تبدیل کند. او حتی از کلمه «دوباره» هم ابایی نداشت.
تحریکات علیه کره شمالی و مسائل منطقهای
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از سخنان خود در این کنفرانس مطبوعاتی هشدار داد: پتانسیل درگیری در شبه جزیره کره قابل توجه است. ایالات متحده و متحدانش همچنان به تحریک کره شمالی ادامه میدهند.
وی ادامه داد: آنها به رزمایشهای نظامی به طور فزایندهای در مقیاس بزرگ ادامه میدهند. این رزمایشها شامل رزمایشهایی با مؤلفه هستهای هستند.
لاوروف اظهارداشت: مسکو تمام تلاش خود را خواهد کرد تا حقوق مشروع پیونگ یانگ را تضمین کند. ما اجازه نخواهیم داد تحریکات غرب به نتایج بدی ختم شود.
وزیر امور خارجه روسیه در مورد مسائل تایوان نیز گفت: تعدادی از کشورهای غربی در مورد حفظ وضع موجود در مورد مسأله تایوان اظهاراتی داشتهاند. این ریاکاری است که برای هر کسی که حتی کمی با این موضوع و نحوه عملکرد فعلی غرب در روابط با تایوان آشنا باشد، آشکار است.
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسش دیگری درباره ایده برخی شیوخ شهر الخلیل در به رسمیت نشناختن تشکیلات خودگردان و پیگیری ایجاد امارت متحد فلسطینی نیز گفت: امروز از خواندن اخبار مبنی بر اینکه در حال حاضر پروژهای برای ایجاد این امارت وجود دارد، شگفتزده شدم. این اولین گام برای پیشبرد مفهوم تشکیل امارتهای متحد فلسطینی در سرزمینهای فلسطینی محسوب میشود.
وی ادامه داد: این وضعیت مانند داستانهای علمی تخیلی به نظر میرسد. اما این واقعیت که چنین ایدههایی به طور فزایندهای در فضای عمومی مطرح میشوند، خطراتی را نشان میدهد. این خطرات فراروی چشمانداز ایجاد یک کشور فلسطینی طبق تصمیم مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل قرار دارد. این البته یک چالش بزرگ برای جامعه بینالمللی است.
لاوروف ادامه داد: همه اعضای آسهآن و اکثر کشورهای شریک، از جمله روسیه، نگرانی زیادی را در مورد فاجعه جاری و حتی رو به وخامت در سرزمینهای فلسطین ابراز کردهاند.
وی ادامه داد: پس از فاجعه انسانی که در نوار غزه رخ داد، وضعیت مشابهی در بخش دیگری از سرزمینهای فلسطین در حال وقوع است.
لاوروف افزود: ما در مورد کرانه باختری رود اردن صحبت میکنیم. اسرائیل در آنجا به سیاست تهاجمی خود در ایجاد شهرکهای جدید در حجمهای بیسابقه و رو به افزایش ادامه میدهد.
وی افزود: بنابراین خیلی زود از سرزمینهایی که تشکیلات خودگردان ملی فلسطین در آن فعالیت میکند، چیزی باقی نخواهد ماند.