سرویس خبری ایران من: تنشهای هستهای بین ایران و غرب وارد مرحله جدیدی شد. نماینده روسیه در وین از سیاست غنیسازی ایران دفاع کرد. مجلس شورای اسلامی قانون قطع همکاری با آژانس اتمی را تصویب کرد. این تحولات پس از سالها فشار و تحریم علیه ایران رخ داد.
حمایت روسیه از موضع ایران در غنیسازی اورانیوم
به گزارش ایران من، اولیانوف در حساب کاربری خود در ایکس نوشت. وی از غنیسازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد توسط ایران دفاع کرد. اولیانوف این پرسش را مطرح کرد که آیا این اقدام ایران را نمیتوان واکنشی متقابل به تحریمهای نامشروع دانست؟
نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی وین توضیح داد. وی غنیسازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد را «پاسخی نسبتاً موثر» توصیف کرد. اولیانوف افزود که این تصمیم تهران باعث نگرانی کشورهایی شد که خود در اعمال فشار بر ایران نقش داشتند.
پاسخ ایران به خروج آمریکا از برجام
ایرنا گزارش کرد که ایران ۲ سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام اقدام کرد. طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان تعلل نشان دادند. ایران گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش برداشت. جمهوری اسلامی این اقدامات را برای برقراری توازن در اجرای توافق انجام داد.
جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرد که تدابیر صورت گرفته برگشت پذیر است. ایران اعلام کرد که هرزمان سایر طرفها به طور کامل به تعهداتشان عمل کنند، متقابلاً رفتار خواهد کرد.
اهداف صلحآمیز برنامه هستهای ایران
جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کرد که غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصد را انجام میدهد. ایران این کار را در چارچوب حقوق صلحآمیز هستهای کشور انجام میدهد. دولت ایران اهداف غیرنظامی را برای این برنامه تعریف کرد. برنامه هستهای ایران با نیازهای صنعتی و پزشکی مطابقت دارد.
تصویب قانون تعلیق همکاری با آژانس
مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه ۱۱ تیر ماه اقدام کرد. وی در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران عمل کرد. پزشکیان «قانون الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس انرژی اتمی» را ابلاغ کرد. مجلس شورای اسلامی این قانون را در جلسه چهارم تیر ۱۴۰۴ تصویب کرد. شورای نگهبان در تاریخ ۴ تیر ۱۴۰۴ آن را تایید کرد.
رئیس جمهور این قانون را برای اجرا به سازمان انرژی اتمی ابلاغ کرد. وی آن را به شورایعالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه نیز ارسال کرد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز چهارشنبه، ۴ تیرماه ۱۴۰۴ تصمیم گرفتند. آنها در جریان رسیدگی به طرح الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی رای دادند. نمایندگان با ۲۲۱ رأی موافق، بدون رأی مخالف و یک رأی ممتنع موافقت کردند. مجموع ۲۲۳ نماینده در جلسه حضور داشتند و این طرح را تصویب کردند.
اعضای شورای نگهبان طرح الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بررسی کردند. آنها این طرح را خلاف موازین شرع و قانون اساسی ندانستند.
هادی طحان نظیف در گفت و گوی اختصاصی توضیح داد. وی گفت که اعضای شورای نگهبان طرح الزام دولت را مورد بررسی قرار دادند. آنها این طرح را خلاف موازین شرع و قانون اساسی ندانستند.
طحان نظیف افزود که بر اساس این مصوبه دولت مکلف است اقدام کند. وی به نقض حاکمیت ملی و حملات انجام شده علیه تمامیت ارضی ایران اشاره کرد. اسرائیل و ایالات متحده آمریکا این حملات را علیه تاسیسات هستهای صلحآمیز ایران انجام دادند. منافع عالی جمهوری اسلامی ایران به مخاطره افتاد.
دولت باید هرگونه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تعلیق کند. این تعلیق تا اطمینان از رعایت کامل حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران ادامه خواهد یافت. امنیت مراکز دانشمندان هستهای باید تامین شود. جمهوری اسلامی ایران باید از کلیه حقوق مصرح در ماده چهار معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای بهرهمند شود. بحث غنی سازی اورانیوم در این چارچوب قرار دارد.
سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد که تشخیص این موارد با شورای عالی امنیت ملی خواهد بود.