سرویس خبری ایران من: در حالی که جنگ اوکراین وارد سومین سال خود شده است، مسکو همچنان بر مواضع خود تاکید دارد. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در جدیدترین مصاحبه خود شرایط صلح را روشن کرد. این دیپلمات ارشد روس علل اصلی درگیری و راهکارهای پایان آن را تشریح نمود.
مواضع روسیه درباره صلح در اوکراین
به گزارش ایران من، لاوروف در مصاحبهای با یک روزنامه مجارستانی پاسخ داد. وی به این سوال که آیا مسکو واقعا به دنبال برقراری صلح است، پاسخ مثبت داد. لاوروف گفت که روسیه همیشه حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک در مورد اوکراین را میپذیرد. با این حال، این امر باید صلح پایدار را به ارمغان بیاورد نه آتشبسی موقت.
وی تاکید کرد: «ما به مکثی نیاز نداریم که رژیم کییف و گردانندگان خارجی آن از آن استفاده کنند. آنها میخواهند قوا تجدید کنند و قدرت نظامی خود را بازسازی نمایند.»
شرایط روسیه برای دستیابی به صلح
لاوروف خاطرنشان کرد که بدون از بین بردن علل اصلی این درگیری، نمیتوان به راهحل پایدار دست یافت. وی اهمیت رفع تهدیدات علیه امنیت روسیه را برجسته کرد. این تهدیدات از گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ناشی میشود. کشاندن اوکراین به این بلوک نظامی نیز خطرات را افزایش داده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه تصریح کرد که برای دستیابی به صلح باید واقعیتهای ارضی جدید به رسمیت شناخته شود. جامعه بینالمللی باید الحاق کریمه، سواستوپل و جمهوری خلق دونتسک و جمهوری خلق لوهانسک را قبول کند. همچنین مناطق زاپوروژیه و خرسون به روسیه پیوستهاند و این واقعیت نیز نیازمند پذیرش حقوقی است.
روند مذاکرات و دستاوردهای بشردوستانه
وی در پاسخ به سوال درباره دیدگاهش نسبت به مذاکرات صلح گفت که تاکنون دو مرحله از مذاکرات انجام شده است. طرفین چارچوب زمانی دور سوم را در دست بررسی دارند.
لاوروف خاطرنشان کرد که روند مذاکرات منجر به امضای توافقنامههایی شده است. این توافقنامهها تعدادی از مسائل بشردوستانه را پوشش میدهند. طرفین تبادل غیرنظامیان و اسرای جنگی را انجام دادهاند. همچنین بیش از ۶ هزار جسد نظامیان اوکراینی به این کشور بازگردانده شده است.
علل اصلی درگیری از نگاه روسیه
وزیر امور خارجه روسیه در این مصاحبه تصریح کرد که یکی از علل این درگیری مربوط به وضعیت روستبارها بوده است. مقامات اوکراینی روستبارها را مورد آزار و اذیت قرار داده بودند. بسیاری از آنها که مخالف دولت کییف بودند، جان خود را از دست دادند. تا به امروز حتی یک نفر از عاملان این جنایات به دست عدالت سپرده نشده است.
وی اعلام کرد که از سال ۲۰۱۴، نیروهای اوکراینی بیش از ۱۰ هزار نفر از ساکنان غیرنظامی روس و روسزبان دونباس را کشتهاند.
لاوروف افزود: «علاوه بر نژادپرستی و اقدامات تبعیضگونه کییف علیه هر چیز روسی در اوکراین، گسترش ناتو به سمت شرق نیز مسئلهساز است. این گسترش با تبدیل اوکراین به یک پایگاه نظامی برای مهار روسیه همراه بوده و یکی دیگر از دلایل این درگیری محسوب میشود.»
توجیه روسیه برای ضمیمه مناطق جدید
این دیپلمات ارشد روس در پاسخ به سوال درباره مبنای ادعای حاکمیت بر کریمه و چهار منطقه اخیراً الحاق شده پاسخ داد. وی گفت که استفاده از اصطلاح «الحاق» در این زمینه غیرقابل قبول و غیرقابل توجیه است.
لاوروف توضیح داد که مطابق با قوانین بینالمللی، همهپرسیهایی در کریمه، سواستوپل، و جمهوریهای خلق لوهانسک و دونتسک برگزار شد. همچنین مناطق زاپوروژیه و خرسون نیز همهپرسی برگزار کردند. آمارها نشان میدهند که مشارکت در این همهپرسیها بسیار بالا بود. اکثریت قریب به اتفاق رأیدهندگان به اتحاد مجدد با سرزمین تاریخی خود، روسیه، رأی دادند.
وی در پایان مصاحبه با این روزنامه مجارستانی، از رویکرد متعادل این کشور قدردانی کرد. لاوروف حفظ ارتباط مجارستان با روسیه را به رغم همه فشارهای ناتو و بروکسل ستود.