سرویس خبری ایران من: وزیر امور خارجه ایران درباره وضعیت تأسیسات هستهای کشور پس از حملات اخیر توضیحاتی ارائه داد. عراقچی تأکید کرد که فناوری غنیسازی در ایران بومی است. کشور ما علیرغم آسیبهای وارده، قدرت بازسازی دارد. ایران برنامه هستهای صلحآمیز خود را ادامه خواهد داد.
گزارش مصاحبه وزیر خارجه با شبکه سیبیاس
به گزارش ایران من، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه در گفتوگو با شبکه سیبیاس به پرسشهای خبرنگار این رسانه پاسخ داد. وی درباره حمله اسرائیل به ایران صحبت کرد. همچنین درباره بمباران تأسیسات هستهای ایران از سوی آمریکا توضیح داد.
وضعیت تأسیسات فردو پس از حمله
خبرنگار پرسید: «گزارش آمده که دولت شما اعلام کرده در حال تسریع فعالیت های مهندسی با هدف ایجاد دسترسی به فردو است. اکنون وضعیت فردو چگونه است؟»
عراقچی پاسخ داد: «هیچ کس اطلاع دقیقی ندارد که چه اتفاقی در فردو افتاده است. تا آنجایی که من میدانم، آسیبها خیلی زیاد و جدی بوده است. سازمان انرژی اتمی ایران وضعیت را بررسی میکند. نتیجه کار را به دولت اعلام خواهد کرد.»
خبرنگار پرسید: «آیا بازرسان ایرانی به فردو دسترسی یافتهاند؟ آیا هنوز تلاش میکنند تا وارد فردو شوند؟»
وزیر خارجه گفت: «سازمان انرژی اتمی باید این مورد را پاسخ دهد. آنها وضعیت را ارزیابی میکنند.»
ادعاهای ترامپ درباره تأسیسات هستهای
خبرنگار سؤال کرد: «رئیسجمهور ترامپ چندین بار اعلام کرده که تأسیسات هستهای ایران در حملات آمریکا محو شدهاند. آیا چنین چیزی واقعیت دارد؟»
عراقچی توضیح داد: «ظاهر امر نشان میدهد که صدمات خیلی سنگین و جدی بوده است. من دوباره تکرار میکنم که اطلاعات دقیق ندارم. ظاهراً فعلاً قابل استفاده نیستند. باید بررسی شود که راهاندازی مجدد چقدر طول میکشد. یا اصلاً امکان راهاندازی وجود دارد یا نه.»
آینده غنیسازی در ایران
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی (رافائل گروسی) به سیبیاس نیوز اعلام کرد که ایران احتمالاً ظرف چند ماه آینده غنیسازی را آغاز خواهد کرد. خبرنگار پرسید: «آیا ارزیابی شما هم همین است؟»
عراقچی پاسخ داد: «ارزیابی ایشان بر پایه فناوری و دانش غنیسازی در ایران است. از این زاویه بله، من فکر میکنم درست است. صنعت غنیسازی ما یک صنعت بومی است. از خارج وارد نشده که بتوان از طریق بمباران از بین برد.»
وی ادامه داد: «انرژی هستهای تبدیل به یک علم و فناوری در ایران شده است. روشن است که فناوری را به وسیله بمباران نمیتوان از بین برد. بنابراین اگر اراده ما بر پیشرفت مجدد در صنعت باشد که هست، این اراده مسلم است. میتوان به سرعت همه خرابیها را ترمیم کرد. همه صدماتی که وارد شده را جبران کرد. این به این دلیل نیست که تأسیسات دست نخورده است. به این دلیل که فناوری دست نخورده است. تکنولوژی در بین دانشمندان ما وجود دارد.»
خبرنگار پرسید: «اگر ایران بتواند ظرف چند ماه غنیسازی را آغاز کند، آیا ایران این کار را انجام خواهد داد؟»
عراقچی گفت: «ما شرایط بعد از حمله و تهاجم اسرائیل و آمریکا را ارزیابی میکنیم. سیاستهای ما در حال تدوین است. واقعیت آن است که ما برای صنعت غنیسازی زحمت زیادی کشیدیم. دانشمندان ما خیلی زحمت کشیدند و تلاش کردند. مردم ما تحمل کردند. به خاطر غنیسازی بیش از ۲۰ سال تحت تحریمهای بسیار سنگین قرار گرفتیم. ما را به شورای امنیت بردند، دانشمندان ما را ترور کردند. در صنایع و تأسیسات ما خرابکاری کردند. ولی در همه این سالها تلاش کردیم که برنامه غنیسازی ما همچنان صلحآمیز بماند. از محدوده صلحآمیز فراتر نرود.»
وی افزود: «تلاش کردیم که به جامعه بینالملل ثابت کنیم. به همه کشورهایی که نگرانی دارند ثابت کنیم که این برنامه کاملاً صلحآمیز است. یک بار هم حتی وارد توافق شدیم. به یک توافقی رسیدیم که همه دنیا آن را به عنوان یک دستاورد دیپلماسی جشن گرفت. ولی متأسفانه آمریکا از آن خارج شد.»
عراقچی تأکید کرد: «ما این سالها تحمل کردیم. غنیسازی تبدیل به یک موضوع غرور و افتخار ملی برای ایرانیان شده است. الان که به خاطرش جنگیدیم، یعنی یک عامل بسیار مهم اضافه شده. آن اینکه ۱۲ روز جنگ سنگینی را ما به خاطر همین موضوع داشتیم. بنابراین اینطور نیست که کسی بتواند این صنعت را کنار بگذارد. این یک افتخار و غرور ملی است. حتماً حفظ خواهد شد. ما حتماً در جهت حفظ آن تلاش خواهیم کرد.»
وزیر خارجه در پایان گفت: «البته همچنان برنامه هستهای ما صلحآمیز است. ما قصد حرکت به سمت سلاحهای هستهای را نداریم. این سلاحها بر اساس فتوای مقام معظم رهبری حرام است. هیچ جایگاهی در دکترین امنیتی ما ندارد.