سرویس خبری ایران من: روابط هند و چین به عنوان دو قدرت بزرگ آسیایی همواره یکی از مهمترین موضوعات ژئوپلیتیک منطقه بوده است. اختلافات مرزی طولانیمدت این دو کشور در منطقه هیمالیا که ریشه در تاریخ دارد، همچنان یکی از چالشهای اصلی ثبات منطقهای محسوب میشود. دیدار اخیر وزرای دفاع هند و چین در چارچوب سازمان همکاری شانگهای، فرصتی مناسب برای بررسی مجدد این روابط و جستجوی راهحلهای دیپلماتیک فراهم آورده است. این نشست در شرایطی برگزار شد که هر دو کشور به دنبال کاهش تنشها و بهبود همکاریهای منطقهای هستند.
دیدار وزرای دفاع هند و چین در شانگهای
به گزارش ایران من، وزارت دفاع هند امروز (جمعه) اعلام کرد که راجنات سینگ وزیر دفاع این کشور با دونگ جون همتای چینی خود دیدار کرد. سینگ در این دیدار بر لزوم دستیابی به یک «راهحل دائمی» برای حل اختلافات مرزی طولانیمدت میان دو کشور تأکید کرد.
مسئولان دو کشور این دیدار را در حاشیه نشست وزرای دفاع سازمان همکاری شانگهای (SCO) در شهر چینگدائو چین برگزار کردند.
تأکید بر حل ساختاریافته اختلافات
وزارت دفاع هند در بیانیهای اعلام کرد که سینگ بر حل اختلافات از طریق نقشهراهی ساختاریافته تأکید کرد. وی همچنین بر کاهش بیاعتمادی که پس از تنشهای مرزی سال ۲۰۲۰ بهوجود آمد، تأکید کرد.
هند و چین دو کشور پرجمعیت و دارای قدرت هستهای هستند که بیش از یک میلیارد نفر جمعیت دارند. این دو کشور حدود سه هزار و ۸۰۰ کیلومتر مرز مشترک در منطقه هیمالیا دارند. مقامات رسمی بیشتر این مرز را هنوز ترسیم نکردهاند و موضوع اختلاف باقی مانده است.
تنشهای مرزی ۲۰۲۰ و بهبود تدریجی روابط
اگرچه این منطقه در دهههای اخیر عمدتاً آرام بود، اما در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹ شمسی) درگیری مرگباری بین نیروهای دو کشور در منطقه لدخ رخ داد. این درگیری به کشته شدن ۲۰ سرباز هندی و چهار سرباز چینی انجامید.
این حادثه روابط نظامی را به بنبست چهار ساله کشاند. هر دو طرف هزاران نیرو در مرز مستقر کردند. با این حال، مقامات دو کشور در اکتبر سال گذشته (آبان ۱۴۰۳) توافقی برای عقبنشینی متقابل حاصل کردند. این توافق تا حدی روابط را بهبود بخشید.
نقش سازمان همکاری شانگهای
سازمان همکاری شانگهای یک نهاد امنیتی و سیاسی با محوریت اوراسیاست. این سازمان کشورهای چین، روسیه، هند، پاکستان، ایران و چند کشور آسیای مرکزی را شامل میشود.
مسئولان نشست وزرای دفاع را در آستانه اجلاس سران این سازمان در پاییز امسال برگزار کردند.
به گزارش ایران من، اجلاس وزرای دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای روز پنجشنبه در شهر چینگدائو چین برگزار شد. امیر سرتیپ خلبان عزیز نصیرزاده وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست حضور داشت.
سازمان همکاریهای شانگهای با هدف همکاریهای چندجانبه امنیتی، اقتصادی و سیاسی تشکیل شدهاست. این سازمان هم اکنون ۱۰ عضو اصلی از جمله چین، روسیه، هند، ایران، پاکستان، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان و بلاروس دارد. همچنین ۶ عضو ناظر دارد و یکی از بزرگترین سازمانهای منطقهای محسوب میشود.