سرویس خبری ایران من: حسن قشقاوی، رئیس کمیته هستهای مجلس، موضع رهبر انقلاب را تحلیل کرد. ایشان بر حفظ غنیسازی اورانیوم تاکید نمودند. آمریکا قولهای خود را نقض میکند. صنعت هستهای ایران باید کامل باقی بماند.
پشتوانه تاریخی بیانات رهبر انقلاب
حسن قشقاوی درباره فرمایشات رهبر معظم انقلاب در مراسم سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره) و تاکید ایشان بر ضرورت حفظ غنیسازی در کشور گفت: بیانات رهبر معظم انقلاب پشتوانه بزرگ تاریخی، حقوقی و فنی دارد. این بیانات فقط تئوری نیست. ایشان در حوزه تاریخی اشاره فرمودند که زمانی رئیس جمهور وقت آمریکا با در اختیار قراردادن ۲۰ درصد اورانیوم غنیسازی شده به ایران موافقت کرد. در عمل این اتفاق رخ نداد.
رئیس کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: آمریکا در آن مقطع حتی با متحدان خود مانند اردوغان رئیس جمهور ترکیه و همچنین رئیس جمهور برزیل در این باره به توافق خود عمل نکرد. آنها را به قول خودمان، سرکار گذاشت. این نشان میدهد از نظر تاریخی، آمریکاییها به تعهد و قول و قرار خود پایبند نیستند.
ضرورت حفظ چرخه کامل غنیسازی
وی یادآور شد: در سالهای ۵۴ و ۵۵ طرف آمریکایی گزارشی ارائه کرد. این گزارش بیان میکرد که ایران ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای نیاز دارد. پس از انقلاب اسلامی هم ما در مسیر تامین همان میزان برق هستهای حرکت میکنیم. اما ادعای طرف آمریکایی مبنی بر غنیسازی صفر به مانند این است که مثلا کشور از خودرو و راننده برخوردار شود. ولی بنزین برای حرکت آن خودرو را در اختیار نداشته باشد. قطعا چنین خودرویی قابل استفاده نخواهد بود.
نماینده مردم رباط کریم و بهارستان در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: استدلال رهبر معظم انقلاب هم بر همین اساس است. حتی اگر جمهوری اسلامی ایران از ۱۰۰ نیروگاه هستهای برخوردار شود ولی سوخت لازم برای به حرکت درآوردن آن نیروگاهها را نداشته باشد، عملا آن نیروگاهها کاربردی نخواهند داشت. بنابراین چرخه غنیسازی برای حفظ این صنعت باید در کشور باقی بماند.
قشقاوی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی اینکه امور کشور ما با آمریکا مربوط نیست، یادآور شد: استراتژی آمریکا قلدرمآبی و زورگویی است. رهبر انقلاب به درستی اشاره فرمودند که آمریکا هیچ جایگاه و حقی برای امر و نهی به جمهوری اسلامی ایران ندارد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: آمریکاییها در همین مذاکرات هستهای که دنبال میکنند، به موضوع غنیسازی صفر تاکید دارند. ولی هیچگاه نمیگویند غنیسازی را صفر کنید تا تحریمها را برداریم. بلکه مدعی هستند غنیسازی را صفر کنید تا تهدیدها را برداریم. طرف آمریکایی هیچ گاه حتی یک کلمه از رفع تحریم سخن نگفت. این نشان دهنده عدم منطق، عدم عقلانیت و غیرمعقول بودن آنها است. قطعا هیچ حقوقدان و منصف عادلی در دنیا این استدلالها را نمیپذیرد.
اهمیت صنعت هستهای به عنوان صنعت مادر
قشقاوی درباره دلیل اینکه چرا صنعت هستهای به عنوان صنعت مادر باید در کشور حفظ شود، توضیح داد: بسیاری از کشورها ممکن است چرخه کامل تولید سوخت هستهای را در اختیار نداشته باشند. این شرایط به مانند این است که کشوری خودرو تولید کند ولی توانایی تولید موتور آن را نداشته باشد. قطعا نمیتوان گفت از صنعت خودروسازی برخوردار است.
رئیس کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اضافه کرد: لازمه برخورداری از چنین صنعتی این است که همه بخشها و اجزاء آن را بتوانید به صورت کامل در اختیار داشته باشید. چرخه تولید سوخت هستهای نیز به همین گونه است. این مراحل به صورت پیوسته با یکدیگر ارتباط دارند.
وی اضافه کرد: در چرخه سوخت هستهای از مرحله حفاری در معادن تا استخراج اورانیوم و جدا کردن اورانیوم از ناخالصیها صورت میگیرد. تولید کیک زرد (ترکیبی از اکسید اورانیوم)، تبدیل کیک زرد به گاز هگزافلوراید اورانیوم انجام میشود. در ادامه غنیسازی اورانیوم و تولید سوخت هستهای (پودر دیاکسید اورانیوم و سپس قرص اورانیوم) اتفاق میافتد. جای دادن قرصهای دیاکسید اورانیوم درون میلههای سوخت، یک فرایند و یک روند تکمیلی است. اما اینکه مثلا ایران یک قسمت آن را داشته باشد و از بخش دیگر آن محروم باشد، قطعا صنعت هستهای تولید داخل و بومی محسوب نخواهد شد.
قشقاوی با بیان اینکه تمام این مراحل و فرایندها در صنعت هستهای برغم تهدیدها، فشارها و موانع، به صورت بومی توسط متخصصان و دانشمندان کشورمان انجام میشود، تاکید کرد: هر کدام از این فرآیندها به مانند زنجیر به یکدیگر متصل هستند. نمیتوان یک بخش زنجیره را که مانند پلی، دو جاده را به یکدیگر متصل میکند، قطع کرد و از آن برخوردار نبود.
رئیس کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره تناقضگوییهای طرف آمریکایی در مذاکرات گفت: هرچند طرف مقابل در مذاکرات و خارج از آن ضد و نقیض حرف میزند، اما به نظرم تداوم مذاکرات از عدم آن بهتر است. چرا که در دل همین مذاکرات، دو روییها و نفاقهای طرف مقابل روشن میشود. شاید اگر مذاکرهای نبود، خواستههای غیرمعقول طرف آمریکایی برای افکار عمومی و مردم روشن نمیشد.
وی اضافه کرد: برای فردی به مانند من به عنوان یک کارشناس، شاید این شرایط از ابتدا قابل پیشبینی بود، اما راهی برای اثبات آن وجود نداشت. ولی این مذاکرات کمک کرد فرمایشات رهبر معظم انقلاب و سایر کارشناسان به اثبات برسد. رویکرد آمریکاییها در مذاکرات برای همه به درستی تبیین شود.
نماینده مردم رباط کریم و بهارستان در مجلس اضافه کرد: یکی از فوائد مذاکره این است که اتمام حجتها انجام میشود. در داخل کشور هم برخی که نگاه خوشبینانه به مذاکرات دارند، متوجه میشوند که زورگو، غیرمنطق و قلدرمآب کدام طرف است. البته به نظرم تا آنجا که مسوولان کشور صلاح بدانند، انجام مذاکره بد نخواهد بود.
قشقاوی در ادامه درباره موضوع جنایات حیرت انگیز اسرائیل اشغالگر در غزه و فلسطین که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره فرمودند، یادآور شد: رویکرد آمریکا در موضوع غزه و فلسطین نیز حمایت از جنایت است. چرا که صلیب سرخ جهانی به کشته شدن فلسطینیان در صف غذا توسط گلوله مستقیم سربازان اسرائیلی تاکید دارد. ولی آمریکا در واکنش به این قتل عام و جنایت به رغم حقیقی بودن آن، اعلام میکند در حال بررسی هستیم.
وی اضافه کرد: حتی آمریکا قطعنامه پیشنهادی شورای امنیت سازمان ملل متحد را برای برقراری آتشبس در غزه، وتو کرد. این نشان میدهد سیاست ناعادلانه و تبعیض آمیزی از سوی آمریکا اعمال میشود. برای آنها جان مردم فلسطین ارزشی ندارد.
این نماینده مجلس درباره تلاش برخی از کشورهای عربی برای عادیسازی روابط با اسرائیل ادامه داد: متاسفانه هیچ اقدام عملی و بازدارندهای از سوی برخی از کشورهای عربی که به دنبال عادیسازی روابط با اسرائیل هستند انجام نشده است. حتی کشورهایی که به دنبال عادیسازی نیستند، در سطوح سازمانهای بینالمللی، منطقهای و حتی سازمانهای عربی اقدامی نکردهاند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در حقیقت ایران اسلامی شاید تنها کشوری باشد که جانانه پای دفاع از مردم مظلوم فلسطین ایستاده است. سایر کشورها بیعملی خود را اثبات کردند. طبق فرمایش رهبرمعظم انقلاب، با چنین رویکردی ننگ ابدی بر پیشانی آنها خواهد ماند.